Už jste někdy popíjeli nefalšovaná italská šumivá vína? Jestli ano, zřejmě už vás jen tak nějaké obyčejné šumivé víno neuspokojí. Pakliže jste tu čest ještě neměli, měli byste to napravit. Tento článek prozradí, proč patří italské sekty k těm nejlepším na světě. Seznámíte se s nejznámějšími vinařskými oblastmi v Itálii a zjistíte, k s jakými pokrmy tento nápoj nejlépe souzní. Patříte-li mezi milovníky šumivých vín, měli byste vědět, co pijete a nabízíte návštěvám. Následující řádky vám přehledně srhnují všechny základní informace, které potřebujete o tomto typu nápoje znát.
Italská šumivá vína – 3 základní druhy známé po celém světě
- Itálie je společně s Francií zemí, která produkuje nejvíce vína v Evropě. Ročně se odtud vyvezou tisíce hektolitrů tohoto oblíbeného moku do světa. Jedná se o kolébku šumivých vín, jejichž názvy znají i lidé, kteří víno nepijí. Nutno zmínit některé z nich:
- Prossecco – opravdová vinařská klasika s regionálním původem v Itálii. Většina vín tohoto typu se označuje jako Extra Dry, tedy s obsahem zbytkového cukru, který se pohybuje v rozmezí od 12 do 17 gramů na litr. V posledních letech se však začala objevovat i sušší Prossecca – s označením Extra Brut či Brut. Vynikající sekty tohoto typu produkuje kupříkladu vinařství Montelvini.
- Lambrusco – vyjímečné červené šumivé víno, které chutná k uzeninám, masu, italským těstovinám či rizotu. Nejkvalitnější Lambrusca pochází z míst, kde ten druh vznikl – ze střední Itálie.
- Asti – sladký sekt, který má původ v italském regionu Piemont. Jedná se o lehké, vysoce aromatické víno s vyšším množstvím cukru.
Proslulé vinařské oblasti v Itálii
Apeninský poloostrov je skrz na skrz propletený vinařskými regiony. Díky ideálnímu klimatu, které vytváří vhodné podmínky, se zde vinné révě daří velmi dobře, ať se jedná o slunnou Sicílii nebo chladnější oblast Alp. Některé regiony jsou však přesto produkcí šumivých vín proslulejší více než jiné. Seznamte se s některými z nich:
- Toskánsko – Bohatý region s dlouho vinařskou tradicí a rozsáhlými vinicemi, které najdete prakticky na každém rohu.
- Piemont – Uznávaný vinařský region, jenž hraničí s Francií a Švýcarskem nabízí exkluzivní výběr těch nejlepších italských vín
- Jižní Tyrolsko – oblast na severu Itálie zaměřená především na produkci bílého vína
V čem jsou italská šumivá vína výjimečná
V posledních letech se klade důraz především na kvalitu vinné révy. V tomto ohledu je Itálie spolu s Francií opravdu špičkou v Evropě a možná i ve světě. Některá italská vinařství dávají přednost šlechtění lokálních odrůd před těmi mezinárodními, což z jejich vína dělá jedinečný nápoj. Chcete-li si ochutnat ty nejlahodnější druhy, pak hledejte vína s označením DOC či DOCG.
Pro jakou příležitost a k jakému jídlu volit šumivé víno
Šumivá vína jsou ideálním nápojem pro přípitek v rámci nějaké slavnostní události. Nejčastěji se připíjí bílým sektem z úzké nebo k hrdlu se zužující sklenice. Přípitek však není jediný účel tohoto typu vína. Podávat jej můžete k různým druhům pokrmů. Suché bílé Prossecco se nejlépe hodí k lehčím jídlům, jako jsou ryby, sushi nebo třebašunka prosciutto. Rosé variantu Prossecca zase ocení dámy, jež se snaží udržet si figuru, ladí totiž dobře se saláty. K dezertu se zase vůnec nezdráhejte podávat sladké Asti, budete překvapeni, jak se k sobě hodí.
A to už je opravdu vše o italských šumivých vínech. Právě jste získali nejpodstatnější informace, díky kterým můžete zapůsobit na různých oslavách, nebo třeba na romantické schůzce. Zjistili jste, které druhy šumivých vín pochází z Apeninského poloostrova. Dočetli jste se, proč italská vína patří k těm nejkvalitnějším a které vinařské regiony jsou pro jejich produkci vyhlášené. A nakonec jste se dozvěděli, s jakými pokrmy se nejlépe doplňují.
A jaký postoj k italským šumivým vínům zaujímáte vy? Měli jste už příležitost je okoštovat a našli jste v nich zalíbení, nebo vašim chuťovým buňkám vyhovují více jiné nápoje? Pochlubte se svými pocity v komentářích, budeme za ně moc rádi.